Schyłek lata i początek jesieni to czas, kiedy chętniej wybieramy się do lasów. Cel jest jeden – zbieranie grzybów. Podczas kilku jeszcze słonecznych i ciepłych weekendów możemy zrobić zapasy na całą zimę. Grzyby po wysuszeniu świetnie trzymają się w naszych spiżarniach aż do kolejnego lata, a nawet i dłużej. Są wykorzystywane jako dodatek do wielu potraw, nadając im wspaniały aromat i głębię smaku. Dowiedz się, jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku i jakich zasad musisz przestrzegać, aby jeszcze długo po zebraniu cieszyć się ich smakiem.
Jakie grzyby będą najlepsze do suszenia?
Suszenie to najstarsza metoda konserwacji żywności. Niegdyś czynność ta była wykonywana na słońcu czy przy ognisku – dziś z powodzeniem możemy suszyć grzyby we własnym domu.
Wszystkie grzyby jadalne można ususzyć w piekarniku. Jednak najlepiej sprawdzą się w tym przypadku borowiki, podgrzybki i koźlarze. W zależności od ich rodzaju będą wymagały różnego czasu, jaki muszą spędzić w piekarniku. Zanim przystąpisz do suszenia, najlepiej posegregować grzyby wg ich rodzajów. Nie powinny mieć one żadnych uszkodzeń czy oznak psucia. Dokonując dokładnej selekcji przed suszeniem, zagwarantujesz sobie powodzenie całego procesu. Powoli Ci to także uniknąć w przyszłości niespodzianek w postaci pleśni czy robaków znalezionych w suszu.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Aby suszenie grzybów zakończyło się sukcesem, musisz przestrzegać kilku zasad, które pozwolą Ci cieszyć się Twoimi zbiorami przez kolejne miesiące.
- Nie myj grzybów przed suszeniem. Ich powierzchnia jest jak gąbka. Myjąc oraz mocząc je w wodzie, sprawisz, że ich późniejsze suszenie będzie trwało 2 razy dłużej.
- Pokrój je odpowiednio. Podczas suszenia wyciągamy z grzybów wodę, co sprawi, że znacząco stracą na objętości. Dlatego mniejsze okazy susz w całości. Z większych najpierw odkrój trzon i przekrój go wzdłuż. W zależności od tego, jak duży jest kapelusz grzyba, przekrój go na pół lub więcej części. Dobrze, gdyby wszystkie grzyby były jednakowej wielkości – wówczas wysuszą się równomiernie.
- Rozłóż grzyby w równych odstępach na blaszce. Aby każdy kawałek miał szansę ususzyć się dobrze ze wszystkich stron, postaraj się rozłożyć je od siebie w równych odstępach. Możesz do tego celu użyć blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub zdecydować się na wykorzystanie specjalnego sita do suszenia grzybów.
W jakiej temperaturze najlepiej suszyć grzyby w piekarniku?
W nowoczesnych piekarnikach znajdziesz specjalną funkcję, która jest przeznaczona do suszenia. Dzięki niej możesz być spokojny o cały proces. Jeśli jednak jej nie posiadasz, nastaw piekarnik na 40-50 stopni Celsjusza. Drzwiczki piekarnia powinny być uchylone przez cały czas podczas suszenia. Ważne jest także, aby podczas suszenia przewracać grzyby na drugą stronę. Zapobiegnie to przyklejeniu się ich do blaszki, papieru czy sita i sprawi, że grzyby wysuszą się równomiernie.
Ile czasu trwa suszenie grzybów w piekarniku?
Aby dobrze i prawidłowo wysuszyć grzyby w piekarniku, musisz przeznaczyć na to co najmniej kilka godzin – nawet do ośmiu. Najlepiej, gdybyś nie planował w tym dniu żadnych wyjść, aby spokojnie i cierpliwie doglądać całego procesu. Oczywiście nie musisz czuwać przy urządzeniu przez cały ten czas. Dobrze jest jednak nadzorować proces, aby jeszcze tego samego dnia cieszyć się wspaniałym efektem w postaci suszonych grzybów.
Jeśli potrzebujesz więcej porad lub inspiracji kuchni, zajrzyj do eksperta on-line aboutdecor.pl. Suszenie grzybów w dobrze zaplanowanej kuchni, gdzie wszystko ma swoje miejsce, będzie z pewnością o wiele przyjemniejsze.