Jak powinna wyglądać dobra karta menu - KS Service
+
KSSERVICE

Jak powinna wyglądać dobra karta menu

Jak powinna wyglądać dobra karta menu
02/12/2020

Jak powinna wyglądać dobra karta menu

Projekt karty menu w Twojej restauracji odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu perspektywy klienta wobec lokalu. To jedna z pierwszych rzeczy, z którymi Twoi goście będą mieli kontakt. Dlatego tak ważnym jest, aby jej design zrobił wyjątkowe, pierwsze wrażenie. To nie tylko propozycja Twoich dań, ale również najważniejsza wizytówka restauracji. Znakomita karta menu to bilet w jedną stronę do sławy Twoich potraw.

Projekt karty menu w Twojej restauracji odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu perspektywy klienta wobec lokalu. To jedna z pierwszych rzeczy, z którymi Twoi goście będą mieli kontakt. Dlatego tak ważnym jest, aby jej design zrobił wyjątkowe, pierwsze wrażenie. To nie tylko propozycja Twoich dań, ale również najważniejsza wizytówka restauracji. Znakomita karta menu to bilet w jedną stronę do sławy Twoich potraw.

Jednak sam projekt nie wystarczy do sukcesu. Niezbędnym jest solidne wykonanie. Zebra Print to profesjonalna cyfrowa drukarnia w Krakowie, z której pomocą wykonasz najwyższej jakości menu dla Twojego lokalu.

Jak zaprojektować menu restauracji?

Musisz być tak samo kreatywny podczas projektowania kart menu, jak gdy pracujesz nad ich jadalną treścią. Daj ludziom poznać historię swojej restauracji i motywację, która stała za jej otwarciem. Dzięki temu wszystko stanie się bardziej autentyczne i ujmujące dla Twoich gości.

Rzeczy, o których należy pamiętać przed zaprojektowaniem karty menu restauracji:

Odpowiednia czcionka

Tekst w Twoim menu to rzecz najistotniejsza. Użycie atrakcyjnych i adekwatnych czcionek do karty menu w Twojej restauracji i wyraźne podkreślenie najważniejszych słów zrobi ogromną różnicę. Słowa wyróżnione kursywą mają inny urok niż te pogrubione. Sugeruje się, aby Twoje menu było ograniczone do trzech typów czcionek.

Całość powinna być schludna i przystępna w czytaniu. Rozmiar czcionki również musi być odpowiednia. Nie ma nic za dużego ani za małego, po prostu wielkość musi być wizualnie poprawna. Warto o tym pamiętać, zanim zdecydujesz się na drukowanie.

Przeczytaj  Praca zdalna czy też hybrydowa

Wykorzystaj nawyki na swoją korzyść

Oczy klienta podążają w określonym kierunku podczas skanowania przez kartę menu. Wzrok ma ma tendencję do skupiania się w środku menu, następnie w prawym i lewym górnym rogu. Można odpowiednio wykorzystać ten mechanizm umieszczając w tych miejscach informacje, które najbardziej chcemy wyeksponować.

Zrób z menu wizualne doznanie

Karta Twojej restauracji powinna wyglądać tak samo atrakcyjnie jak Twoje potrawy. Wykorzystaj żywe obrazy i wzory w swoim menu jako sposób na zwiększenie zainteresowania klienta. Jeśli zastanawiasz się nad użyciem zdjęć. Upewnij się, że używasz fotografii wysokiej jakości zdjęć, które rzeczywiście przypominają Twoje danie. Druk w kolorze jest tutaj niezbędny.

Innym sposobem jest wykorzystanie ilustracji tematycznych opartych. Jeśli Twoja restauracja podąża za jakimś szczególnym pomysłem, pokaż go w swoim menu.

Rozsądna organizacja

Zorganizuj swoją kartę menu w różnych sekcjach. Umieszczenie zbyt dużej ilości propozycji na jednej stronie spowoduje, że Twój gość będzie miał problemy z podjęciem konkretnej decyzji. Aby uniknąć tego zamieszania, podziel swoją kartę menu restauracji na różne działy. Wyważ proporcje między grafiką a tekstem.

Udane projekty menu restauracji wzbogacają doznania kulinarne, pomagają gościom w dokonywaniu satysfakcjonujących wyborów i rozbudzają apetyt.