Zdrowe i szybkie jedzenie do pracy – deserowo
03/10/2017

Żyjemy szybko, pracujemy jeszcze szybciej, ale gdzieś po drodze wymaga się zatrzymać i coś zjeść. Zdrowe posiłki nie muszą być nudne, a przede wszystkim nie muszą być pozbawione słodkości. Łatwo i szybko można przygotować odżywczy deser do pracy.
Zdrowy, szybki i pożywny posiłek do pracy to skarb. Zawsze proste do przygotowania makarony, dietetyczne sałatki i skropione cytryną ryby mogą jednak się znudzić albo wymagać dodatku w postaci odrobiny słodyczy. Dobrze przemyślany i przygotowany posiłek w deserowej postaci może spełniać funkcję obiadu. Czasem warto odejść od schematów i zabrać do pracy jedną ze słodkich propozycji, które przygotowaliśmy.
Kukurydziane placki z owocami
Składniki: mąka kukurydziana, olej, soda, jajko, woda, miód i wybrane owoce
Dokładnie mieszamy 100 gram mąki, łyżeczkę oleju, 1/3 łyżeczki sody, jajko i 100 ml wody. Jednolitą masę słodzimy miodem zgodnie z własnym uznaniem. Na koniec wrzucamy do masy owoce w niedużych kawałkach. Małe placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron aż się lekko zarumienią. Idealnie nadają się na zapakowanie do pudełka i podróż.
Orzechowe pralinki
Składniki: orzechy laskowe, suszone daktyle, niesłodzone masło orzechowe i opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy
Przed przystąpieniem do tworzenia pralinek trzeba wymoczyć daktyle w gorącej wodzie. Wyciągamy blender i drobno mielimy orzechy laskowe, a następnie dorzucamy daktyle i masło orzechowe (dodatkowo olej kokosowy). Blendujemy całość i tworzymy kulki. Dłonie najlepiej zamoczyć w wodzie, żeby masa mniej się kleiła. Pralinki wstawiamy do lodówki i chodzimy.
Jogurtowo-orzechowe płatki owsiane
Składniki: jogurt grecki, mleko, miód, masło orzechowe, płatki owsiane, banany i orzechy na wierzch
Wkładamy do pojemnika 1/3 szklanki jogurtu greckiego i 1/3 szklanki mleka, a następnie mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy łyżkę miodu i dwie łyżki masła orzechowego, znów dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy 1/3 szklanki płatków owsianych, mieszamy i wkładamy na noc do lodówki. Rano układamy na wierzchu banany i orzechy. Przepis wymaga zadbania o posiłek wieczór przed pracą, ale efekt jest tego warty.
Kasza jaglana z owocami
Składniki: kasza jaglana, owoce, płatki migdałów
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej zgodnie z przepisem z opakowania. Czekamy aż lekko ostygnie, dodajemy wybrane owoce i blendujemy całość. Polecamy dwie opcje. Pierwsza to truskawki z borówkami i łyżką jogurtu, druga to banan z sokiem z limonki. Wybraną opcję przelewamy do przenośnego pudełeczka i posypujemy migdałami.
Chia z owocami
Składniki: nasiona chia, woda, mleko, miód, ciastka owsiane, wybrane owoce
Dzień przed planowaną konsumpcją przygotowujemy mieszankę z chia (ok. 2 łyżki), 1/4 szklanki wody, 100 ml mleka i łyżeczki miodu. Wstawiamy całość do lodówki. Rano kruszymy ciastka owsiane i układamy na dnie pojemnika w kształcie szklanki lub słoika. Owoce blendujemy na mus i układamy naprzemiennie warstwami z mieszanką chia. Ostatnią warstwą powinien być mus owocowy. Ten pyszny i stylowy posiłek do pracy zachwyca także wizualnie.